Co to jest cholesterol i czy powinniśmy się go bać?

Co to jest cholesterol i czy powinniśmy się go bać?

Cholesterol zwykle budzi wiele kontrowersji, które w gąszczu wykluczających się informacji są tylko potęgowane. Od kilkunastu lat próbujemy za każdą cenę obniżyć jego poziom żeby powstrzymać choroby układu krążenia i serca. I tu pojawia się problem, ponieważ cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji i bez niego nie możemy żyć. Do rozwoju chorób serca potrzebujemy czegoś więcej niż samego tylko cholesterolu. Wiele osób twierdzi, iż osobiście zna osoby, które były zdrowe, szczupłe, wysportowane a mimo wszystko wystąpił u nich epizod „zawałowy”.

Dieta lekkostrawna o obniżonej zawartości tłuszczów nasyconych

Do podnoszenia się poziomu cholesterolu we krwi najczęściej prowadzi złe odżywianie, ale co to oznacza? Jak się okazuje to nie tłuszcz i cholesterol w produktach zwierzęcych podnosi poziom cholesterolu w organizmie? Prawdziwymi winowajcami są niestety wszechobecne węglowodany proste (cukier, słodycze, herbatniki, ciasteczka itp.) oraz tłuszcze trans.

Zmiana nawyków żywieniowych stanowi najpotężniejszą broń w walce z chorobami serca. Z badań wynika, iż można wcale nie jeść tłuszczów, a mimo wszystko mieć wysoki poziom tłuszczów nasyconych we krwi, ponieważ organizm produkuje je z nadmiaru cukru zawartego w żywności. Tłuszcze nasycone mogą zostać zamienione w cholesterol.