Dieta w chorobie tarczycy?

Dieta w chorobie tarczycy

Hormony gruczołu tarczowego kontrolują podstawową aktywność wszystkich komórek w organizmie, łącznie z metabolizmem, wzrostem i rozwojem. Gdy poziom hormonów spada poniżej normy, przemiana materii w komórkach ulega spowolnieniu i poziom energii obniża się. Kiedy zaś stężenie owych hormonów jest zbyt duże, metabolizm i wszystkie inne procesy zachodzące w organizmie przebiegają szybciej.

Przyczyny chorób tarczycy

Najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest schorzenie o podłożu autoagresyjnym zwane chorobą Hashimoto. Układ odpornościowy organizmu atakuje i niszczy komórki tarczycy, wytwarzając stan zapalny i upośledzając zdolność tarczycy do wydzielania dostatecznej ilości hormonów.

Nadmierna produkcja hormonów tarczycy powoduje nadczynność. Objawy nadczynności to: utrata masy ciała, arytmie, nadpobudliwość, drżenie rąk, nadmierna potliwość, obrzęki, biegunki. W nadczynności tarczycy dochodzi do zwiększenia zużycia tlenu, przemiany białek,  tłuszczów i węglowodanów.

Choroby tarczycy – objawy

Kiedy tarczyca nie może wytwarzać dostatecznej ilości hormonów, przemiana materii i wszystkie inne procesu ulegają spowolnieniu. Przyspiesza się proces starzenia, dokucza senność, zmęczenie, wypadanie włosów, uczucie zimna, suchość skóry jak również nie potrafimy zapanować na masą ciała.

Jak rozpoznać chorobę Hashimoto?

Badania krwi wykazują podwyższone stężenie TSH i zwykle niskie T4 i T3. Wyniki wskazują również na obecność licznych autoprzeciwciał tarczycowych, które są wytwarzane przez układ odpornościowy do atakowania tarczycy.

Niedoczynność tarczycy leczy się przez podawanie hormonów. Bardzo ważnym elementem wspomagającym proces leczenia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która ma wpływ nie tylko na ograniczenie negatywnych dolegliwości jak również pomaga zapanować nad niekontrolowanym wahaniem masy ciała.

Jakich produktów unikać?

Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędnym pierwiastkiem jest jod. Jego niedobór może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, przerostu gruczołu i powstania tzw. wola. Nie tylko problemem jest brak jodu w diecie, problemem może być spożywanie w nadmiarze produktów które mogą utrudniać wchłanianie jodu z pożywienia. Takimi produktami są kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, orzeszki ziemne. Z diety należy wykluczyć lub mocno ograniczyć mocne herbaty i kawę ponieważ dodatkowo pobudzają i tak już obciążany układ nerwowy.

Prawidłowa dieta w chorobie tarczycy

W diecie osób chorych na niedoczynność tarczycy ważna jest podaż białka, spożywamy chude mięso drobiowe, ryby, jajka. Pamiętamy o odpowiedniej ilości składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, selen czy cynk. Niedobór selenu hamuje przemianę nieaktywnej formy T4 w jej aktywną, potrzebną organizmowi formę T3.

Prawidłowa dieta jest elementem koniecznym w połączeniu z leczeniem farmakologicznym i polega na dostarczeniu zwiększonej, indywidualnie dobranej  ilości energii, zwłaszcza białka, witamin i składników mineralnych, na które wzrasta zapotrzebowanie.

Osoby, u których stwierdzono zaburzenia pracy tarczycy, otyłość, nadwagę lub wyniki badania krwi wykazały wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów, powinny przeanalizować sposób swojego odżywiania i bezzwłocznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Początki nie są łatwe. Na czym naprawdę polega zdrowa dieta i jak można odwrócić niekorzystny wynik badania? W ustaleniu optymalnej diety pomocny jest profesjonalny dietetyk, który przedstawi na czym polega dieta w tarczycy, dopasowując jadłospis do konkretnej osoby z uwzględnieniem stanu zdrowia, masy ciała, wieku i stylu życia.

Zdrowa dieta jest konieczna niezależnie od rodzaju i typu choroby.