Metale ciężkie a żywność

Rocznie spożywamy około tony żywności a wraz z nią od 5 do 8 kilogramów substancji obcych z którymi organizm musi sobie „jakoś” poradzić. No właśnie – poradzić, tylko jak?

Metale ciężkie w żywności

Przytoczone substancje obce to substancje, które znajdują się w żywności ponieważ żyjemy w zanieczyszczonym środowisku. Żywność powstaje w zakładach, w których może dochodzić do zanieczyszczeń technologicznych. W żywności znajdują się substancje, które są do niej dodawane, aby wydłużyć termin przydatności, aby uzyskać pożądaną konsystencję czy też kolor oraz najważniejsze aby uzyskać określony smak produktu.

Nie myślimy o tym na co dzień, ale na pewno powinniśmy się na nad tym zastanowić kiedy z organizmem zaczynają się dziać niepokojące rzeczy np. cierpimy na częste niestrawności, bóle brzucha, bóle głowy, wzdęcia, kolki, wysypki, zaparcia itd. Musimy mieć świadomość, że tak naprawdę nikt nie wie z jakimi konsekwencjami zanieczyszczenia żywności będziemy się musieli zmierzyć za kilka, kilkanaście lat. Jak to może się odbić na następnym pokoleniu?

Zanieczyszczenie żywności metalami ciężkimi tj. ołów, kadm, rtęć jest pochodną stanu środowiska. W obecnych czasach nie jest możliwe uzyskanie środków spożywczych całkowicie wolnych od metali szkodliwych dla zdrowia. Pierwiastki te przez całe życie kumulują się w organizmie i przez całe życie oddziaływują na nasze zdrowie. Większą część metali spożywamy z produktami pochodzenia roślinnego (pieczywo i produkty zbożowe) i jest to związane ze strukturą dziennego spożycia. Produkty roślinne stanowią w ciągu dnia podstawowy składnik każdego posiłku (pieczywo, kasze, mąki).

Jak niebezpieczne może być zatrucie ołowiem niech świadczy przypadek z 2010 roku gdzie odnotowano śmierci 400 niespełna 5 letnich dzieci w Afryce. Po zbadaniu przyczyny okazało się iż powodem było oczyszczanie złota z gród ziemi i ołowiu przez afrykańskie kobiety. Swoje prace wykonywały w domu i nieświadomie narażały swoje dzieci na wdychanie oparów ołowiu. Ponieważ małe dzieci nie mają jeszcze wykształconych w pełni mechanizmów detoksykacyjnych w wyniku zatrucia – umierały.

Niebezpieczne jest zatrucie ołowiem, kadmem, rtęcią i innymi pierwiastkami. Każde z nich w zależności od stężenia powoduje szereg dolegliwości.

OŁÓW

Ołów kumuluje się w organizmie już od życia płodowego. Krążąc w organizmie oddziaływuje na:

  1. układ krążeniowy – może prowadzić do anemii hemolitycznej,
  2. układ nerwowy – odkłada się w ośrodkowym układzie nerwowym i może prowadzić do niedorozwoju mózgowego, nadpobudliwości, nerwowości, problemów z koncentracją,
  3. układ pokarmowy – nudności,
  4. zaburza również pracę nerek.

Odpowiednia podaż wapnia, magnezu i fosforu w codziennej diecie ogranicza wchłanianie ołowiu.

Zwiększone wchłanianie ołowiu ma miejsce przy: diecie niedoborowej pod względem magnezu, wapnia i fosforu, spożywanie alkoholu i mleka. W przypadku głodówek wchłanianie ołowiu wzrasta nawet o 60%, problem jest również podczas stosowania diet zarówno nisko- jak i wysoko białkowych. Warto wspomnieć iż fluor dodawany do wody pitnej zwiększa wchłanianie ołowiu zawartego w wodzie.

RTĘĆ

W ciągu roku wydobywa się kilkanaście tysięcy ton rtęci z czego blisko połowa jest odpadem i musi zostać zutylizowana? Rtęć, która przedostaje się do atmosfery, wraz z wiatrem dociera do wszystkich części świata i powraca z deszczem. W ten sposób duże ilości tego pierwiastka gromadzą się w dużych zbiornikach wodnych trując ryby, które my potem wyławiamy i spożywamy.

Toksyczny wpływ rtęci na organizm może być łagodny a może przybrać ciężką postać. Zatrucie rtęcią wywołuje szreg objawów, które bardzo często przypominają inne jednostki chorobowe. Do objawów zatrucia rtęcią zaliczamy: zapalenie dziąseł, bezpłodność, kłopoty z pamięcią, depresję, nadmierną potliwość, bóle głowy i wiele innych.

KADM

Kadm to produkt uboczny wydobycia złóż rud cynkowych i produkt powstały przy wytapianiu cynku i ołowiu. Występuje w wielu środkach owadobójczych, grzybobójczych i nawozach . Od 15 do 50 procent kadmu jaki znajduje się w naszych organizmach dostaje się tam droga wziewną. Do objawów chronicznego zatrucia kadmem zaliczamy: wypadanie włosów, anemię, migreny, zapalenie stawów, osteoporozę, utratę zdolności odczuwania smaku i zapachu, słaby apetyt. Badanie na zwierzętach wykazały że spożywani alkoholu może sprzyjać wchłanianiu i gromadzeniu się kadmu w organizmie.

Nie mamy wpływu na zanieczyszczenie środowiska a co za tym idzie na stan spożywanej żywności, ale mamy wpływ na wzmocnienie naszego systemu odpornościowego poprzez odpowiednie żywienia kompletne pod względem wszystkim makro i mikro składników, tak aby wszystkie zanieczyszczenia dostające się do organizmu droga wziewną i pokarmową nie mogły osłabić funkcji odpornościowych i spowodować szereg przewlekłych chorób.