SOKI OWOCOWE – CZY TO ŹRÓDŁO ZDROWIA?

CZY SOKI OWOCOWE TO RZECZYWIŚCIE ŹRÓDŁO ZDROWIA?

Soki owocowe są często postrzegane, jako zdrowe i odżywcze. Trudno temu zaprzeczyć, jeśli składa się ona z produktów naturalnych, świeżych i ma słowo „owoc”, które uważane jest, jako synonim zdrowia.

Czy sok to samo zdrowie?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w kartonie soku z owoców jest mnóstwo cukru naturalnego znajdującego się bezpośrednio w owocu a często dodawanego tak, aby podkreślić smak napoju. W rzeczywistości soki owoce zawierają mnóstwo cukru i nawet korzystna zawartość witamin i minerałów nie jest w stanie zrównoważyć uszkadzającej właściwości zawartego w nim cukru.

Co jest „nie tak” ze zdrowym sokiem?

Problemem jest nie tylko cukier obecny naturalnie w owocu i sztucznie dodawany. Problemem jest wiele składników, które producenci żywności dodają i czasami nie dzielą się tą wiedzą na etykietach. Soki owoce, które możemy znaleźć w sklepach nie zawsze są tym, co myślimy, nawet jeśli na etykiecie przeczytamy uspakajający zwrot „sok 100% naturalny”.

Droga od owocu do soku bywa bardzo długa. Wyciśnięty z owoców sok jest zazwyczaj przechowywany w postaci pulpy w zbiornikach o obniżonej ilości tlenu. Często nawet na okres jednego roku, zanim zostanie zapakowany. Taka produkcja pozbawia owoc większości smaku. Na taki produkt nie znalazłoby się zbyt wielu chętnych, dlatego producenci „zmuszeni” „podkręcają” smak zgodnie z preferencjami. Dzięki licznym „dodatkom” i zabiegom – dodajmy często niezbyt zdrowym – sok może znowu przypominać w smaku to, co znamy i lubimy. Więc nawet, jeśli kupujesz sok z najwyższej jakości owoców to możesz być pewny że jest on daleki od ich pierwotnego stanu.

soki owocowe - Jasmed

Dla kogo soki owocowe są wskazane a dla kogo nie?

Soki owocowe rzeczywiście zawierają liczne witaminy, minerały i antyoksydanty – to fakt. Natomiast sam proces wytwarzania soku powoduje, że w czystym, klarowanym płynie nie ma błonnika, który zostaje „oddzielony i często wyrzucony”. Dodatek cukru w celu podniesienia walorów smakowych powoduje, że z produktu zdrowego otrzymujemy coś szkodliwego. W sokach owocowych brakuje wielu rzeczy, które sprawiają, że może być on uznawany za zdrowy.

Wszystkie soki naturalnie otrzymane zawierają duże ilości witaminy C, potasu, witaminy B1, kwasu foliowego, jak również liczne przeciwutleniacze – i to jest fakt.

Zawartość witaminy c w owocach-Jasmed

Przyjrzyjmy się jednak ilości cukru, jaki znajduje się w sokach i zastanówmy czy taka ilość uszkadzającego cukru może być czymś zrównoważona.

I tak dla przykładu

– butelka coli (330 ml) zawiera 10 łyżeczek cukru

– a ta sama ilość soku owocowego zwiera 9,5 łyżeczek cukru

Ciężko to porównać, bo w coli nie ma nic, co potrzebuje organizm w codziennej diecie. Natomiast w soku znajdziemy witaminy i minerały. Jednak prawda jest taka, że nie ma nic bardziej uszkadzającego organizm niż cukier. Dlatego podobna zawartość cukru w coli i soku w zasadzie powinna dyskwalifikować oba napoje. Zdecydowanie lepiej wprowadzić do diety witaminy i minerały bez żadnego dodatkowego cukru np. spożywając świeże owoce lub jeszcze lepiej warzywa.

owocowe soki-Jasmed

Czy można to jakoś pogodzić?

Małe ilości soku najlepiej przygotowanego w rozcieńczeniu z wodą 1: 1 + szczypta soli – to wspaniała alternatywa na napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Taki napój idealnie nawadnia i odżywia, zwłaszcza podczas wysiłku fizycznego i może stanowić zamiennik dla pełnych konserwantów „kupnych” izotoników.

Chociaż małe ilości soku owocowego nie spowodują dużego problemu u osób zdrowych i szczupłych. Mogą być natomiast problemem dla ludzi, którzy mają nadwagę lub są chorzy.

Podsumowując:

Soki owocowe w niewielkich ilościach najlepiej rozcieńczone wodą mogą być rzadką alternatywą dla innych napojów. Należy sobie jednak zdawać sprawę, że mimo prozdrowotnej opinii, jakie mają soki naprawdę niewiele dzieli je od słodkich napojów gazowanych.

Facebook
Twitter
Google+
http://jasmed.pl/soki-owocowe-czy-to-rzeczywiscie-zrodlo-zdrowia
RSS