Najzdrowsze przekąski
TOP 9 – NAJZDROWSZE PRZEKĄSKI,
aby jeść,
aby schudnąć,
aby być zdrowym.
W obecnych czasach bardzo trudno znaleźć coś, co nie tylko można zjeść i zaspokoić głód, ale coś co zaspokoi głód i jednocześnie nas odżywi.
Należy odróżnić 2 pojęcia: jedzenie od odżywiania. Fakt, że mylimy te sformułowania, to główny powód nadwagi, otyłość i licznych chorób przewlekłych.
”Jaka dieta – takie zdrowie…..
Co możemy spokojnie spożyć i być pewnym, że nasz wybór jest tym, co potrzebuje nasz organizm?
Najzdrowsze przekąski
|
Wszystkie rodzaje mięs: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak, indyk, kaczka, gęsina i wszystkie inne.
Produkty mięsne towarzyszą nam przez całą ewolucję i nasz gatunek rozwijał się i ewoluował przez setki tysiące lat spożywając właśnie produkty mięsne. Dzisiejszym problemem jest fakt, iż jakość mięsa nie jest taka jak dawniej. Często wygląda jak mięso, jednak zwierzęta z których pochodzi żywione były ziarnem, hormonami, sterydami i mnóstwem różnych antybiotyków, aby rosły szybciej.
Jeśli mięso pochodzi od zwierząt, które nie były hodowane i karmione żywnością przetworzoną np. (kukurydzą modyfikowaną genetycznie itp.) to jest żywnością zdrową.
Wołowina z krów, które jadły świeżą trawę na zielonych pastwiskach, kurczaki które odżywiają się dżdżownicami i trawą, mięso z jagniąt wypasanych na halach – jest zdrową żywnością. Wołowina z krów, które są karmione trawą ma znacznie lepszy profil składników odżywczych, w tym:
-
więcej Omega-3 i mniej Omega-6,
-
więcej witaminy A,
-
więcej witaminy E i przeciwutleniaczy
Jednak taka żywność ma swój jeden ale zasadniczy problem, często jest bardzo droga, co powoduje że rzadko kto może sobie na nią pozwolić. Pragnę Cię uspokoić, warto wykonać wysiłek i poszukać w okolicy żywności bezpośrednio od rolników. Na pewno niedaleko Twojej miejscowości są osoby prowadzące przydomowe hodowle zwierząt od których można kupić świnię lub kurę.
”Pamiętaj: W pierwszej kolejności jedz mięso ze zwierząt hodowanych i karmionych w sposób naturalny. To jest zdrowsze i bardziej pożywne. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić, mięso zwierząt karmionych ziarnem jest wciąż o wiele lepszym rozwiązaniem niż spożywanie gotowej, przetworzonej żywności |
|
Wszystkie rodzaje ryb tj: łosoś, pstrąg, dorsz, sardynka, śledź, makrela i i wiele innych.
Ryby są bogate w białka o wysokiej jakości oraz kwasy Omega-3 potrzebne do pracy mózgu, serca i wielu innych częściach ciała. Tłuszcze Omega-3 zawarte w rybach, mają dobry wpływ na serce, wzrok, mogą powstrzymywać rozwój komórek tłuszczowych – przez co pomagają nam stać się szczuplejszym. Ich najważniejsza rola to działanie na mózg, intelekt i psychikę. Kto ma niskie wartości tłuszczów Omega-3 często cgrozi mu utrata pamięci, choroba Alzheimera oraz Parkinsona. Gdy brakuje tłuszczów Omega-3, obniża się nastrój, czego dowiodły liczne badania nad depresjami.
Tłuszcze Omega-3 odpowiedzialne są za dobre samopoczucie, ponieważ stymulują wytwarzanie serotoniny, hormonu szczęścia oraz wpływają wyrównująco na poziom hormonów stresu, jakimi są adrenalina, noradrenalina i dopamina. Tłuszcze Omega-3 mogą poprawić przepływ informacji w mózgu, mają wpływ na lepszy transport sygnałów mózgowych.
”Pamiętaj: Ryby są bardzo zdrowe i ich systematyczne spożywanie powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresje. |
|
Jaja są jednymi z najzdrowszych żywności na świeci. Składniki odżywcze zawarte w jednym jaju są wystarczające, aby mógł z nich rozwinąć się cały kurczak. Pomimo zaopatrywaniem strachu ostatnich kilku dekad, jedzenie jajek nie jest powodem miażdżycy. Spożywanie jajek zmienia swój cholesterol z małych, gęstych LDL (zła frakcja) do dużych LDL (dobrego), wzrost stężenia HDL cholesterolu (dobra frakcja) i poprzez zawartość przeciwutleniaczy w postaci luteiny i zeaksantyny są bardzo ważne dla oczu.
Jaja mają wysoki indeks sytości, co oznacza, że po ich spożyciu bardzo długo jesteś syty i dzięki temu możesz spożyć mniej kalorii.
”Pamiętaj: Jaja są bardzo pożywne, zdrowe i pełne wartości odżywczych, dzięki czemu sycą na długo. Kiedyś nasze Babcie w długą podróż zawsze przygotowywały jajka na twardo. Przypominamy sobie co doceniały nasze Babcie i wracajmy do zdrowia. |
|
Warzywa są zdrowe. Wszystkie warzywa mają ogromne wartości odżywcze i powinny być spożywane codziennie. Warzywa są bogate w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Jedzenie warzyw związane jest z niższym ryzykiem raka, cukrzycy i choroby serca. Mają mało kalorii i stanowią ogromne urozmaicenie codziennej diety. Dzięki nim każdy posiłek może wyglądać i smakować inaczej.
”Pamiętaj: Warzywa są bogate w błonnik, przeciwutleniacze, składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jednocześnie mają bardzo mało kalorii. Jedz różnorodne warzywa każdego dnia . |
|
Z owocami należy postępować ostrożnie. Owoce uważane są za zdrowe. Jednak ze względu na dużą ilośc fruktozy mogą powodować przyrost masy ciała i należy je spożywać z umiarem. jeśli chcesz schudnąć lub wyzdrowieć a lubisz owoce, jedz je, ale nie więcej niż 1 sztukę dziennie, ponieważ są one wysokie w węglowodany.
”Pamiętaj: Jeśli jesteś chory albo planujesz schudnąć – owoce to nie jest dobry wybór dietetyczny Wtedy owoce spożywamy maksymalnie raz dziennie i najlepiej rano. |
|
Migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy makadamia, nasiona słonecznika, pestki dyni i wiele innych. Orzechy i nasiona zawierają dużo składników odżywczych i są szczególnie bogate w witaminy E i magnezu. Wszystkie orzechy i nasiona są bogate w zdrowe tłuszcze dlatego ich systematyczne spożywanie związane jest ze zwiększoną wrażliwością na insulinę, niższą masą ciała i generalnie lepszym zdrowiem. Jeśli jednak planujesz zredukować masę ciała – ilośc orzechów w codziennej dawce powinna być indywidualnie dobrana, tak aby nie utrudnić procesu chudnięcia.
”Pamiętaj: Orzechy i nasiona są bardzo pożywne, sycące i odżywcze. Wkomponowanie ich w codzienną dietę daje poprawę stanu zdrowia. Pamiętaj jednak, że każdy nadmiar nie jest korzystny, dlatego dobierz dawkę tak, aby po każdym posiłku była cisza w brzuchu. Orzechy są bardzo zdrowe, ale jednocześnie ciężkostrawne. Zbyt duża ilość powoduje problemy z trawieniem. |
|
Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, bataty, buraki czerwone, marchewka są bardzo pożywne i bardzo sycące. W wielu populacjach na całym świecie warzywa korzeniowe to podstawa diety. Jednak musimy pamiętać że mają one dużą ilość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym , co może spowodować nieplanowany przyrost masy ciała.
”Pamiętaj: Jeśli jesteś zdrowy, dużo się ruszasz w ciągu dnia lub uprawiasz sport i nie masz potrzeby, aby schudnąć, można jeść ziemniaki, bataty, buraki i marchewkę zgodnie ze swoim apetytem. |
|
Na pewno należy podzielić tłuszcze na dobre i złe. Bez dobrych tłuszczy nie jesteśmy w stanie żyć w zdrowiu. Jest to po prostu niemożliwe i jak pokazują badania osoby, które prowadzą kuchnię beztłuszczową lub ubogotłuszczową w konsekwencji cierpią na wiele chorób.
Zdrowymi tłuszczami są: olej lniany, oliwa z oliwek, masło, masło klarowane, smalec, tłuszcz gęsi, kaczy, tłuszcz kokosowy oraz oleje roślinne nierafinowane.
Do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze wybieraj tłuszcze nasycone tj. masło klarowane, smalec, tłuszcz gęsi, kaczy oraz olej kokosowy. Ze względu na brak podwójnego wiązania czyni je bardziej odporne na działanie wysokiej temperatury.
Oliwa z oliwek, olej lniany lub oleje roślinne nierafinowane stanowią świetny dodatek do sałatek, surówek, mogą poprawić smak gotowe potrawy. Dla poprawy smaku skrapiajmy nimi wszystkie przygotowane posiłki.
”Pamiętaj: Każda komórka ludzkiego organizmu składa się z białka i tłuszczu – od ich jakości i ilości zależy zdrowie całego organizmu. Dostarczaj zdrowych tłuszczy – Twój organizm Ci za to podziękuje. |
|
Ser, śmietana, masło, pełnotłuste jogurty.
Najlepiej spożywać produkty mleczne pochodzące z krów wypasanych na łąkach i spożywających traw. Takie produkty rzadko uczulają. Wysoka zawartość tłuszczu pełni funkcję ochronną przed możliwym alergenem w postaci białka mlecznego
Produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu, są bogate w zdrowe tłuszcze, wapń i inne składniki odżywcze. Badania obserwacyjne wykazały,że ci, którzy jedli nabiał o najwyższej zawartości tłuszczu mlecznego miały znacznie mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu w porównaniu do tych, którzy jedli go najmniej.