
Choroby jelit
Choroby jelit
Wiele różnych dolegliwości spowodowane jest nieprawidłową pracą jelita cienkiego i grubego. Powodem większości z nich są niewłaściwe nawyki żywieniowe i/lub nadmierne rozmnożenie się niekorzystnych drobnoustrojów w jelitach. O rodzaju zaburzenia jelitowego decyduje ostrość stanu zapalnego, oraz to, której części jelita ona dotyczy. Zburzeń związanych z pracą jelit jest dużo. Wiele osób cierpi na zespół nadwrażliwego jelita, zaparcia, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, choroba Crohna, cuchnące wiatry. Pomimo różności dolegliwości receptą na każdą z nich jest zmiana sposobu żywienia, ponieważ bardzo często właśnie to nieodpowiednia dieta jest przyczyną wymienionych dolegliwości.
W celu wyeliminowania bądź niedopuszczenia do problemów związanych z jelitami w szczególności należy:
- unikać spożywania cukrów i przetworzonych oczyszczonych węglowodanów
- unikać spożywania przetworzonych produktów spożywczych,
- należy wykluczyć z swojej diety wszystkie produkty z długim terminem spożycia, z długą i niezrozumiała listą składników na opakowaniu,
- unikać spożywania marynat których sami nie przygotowywaliśmy,
- należy jadać dużo błonnika pokarmowego pod postacią warzyw i owoców, pełnych ziaren zbóż, otrębów, płatków, siemienia lnianego,
- stosować naturalne składniki i pokarmy o działaniu antybiotykowym przeciw drobnoustrojom jelitowym: drożdżakom, bakteriom i pasożytom,
- koniecznie należy spożywać codziennie minimum 2 litry czystej wody, a w przypadku osób z chorobami zapalnymi jelit – zalecenia mogą być większe. Zwiększenie spożycia wypijanej wody do minimum 2 litrów dziennie pozwala przezwyciężyć wiele objawów chorób jelit.
W zależności od dolegliwości, stanu wyjściowego organizmu i wyników badań chorego, zalecenia dotyczące odżywiania są indywidualnie dopasowywane. Zapraszam na konsultacje i przygotowanie
indywidualnego planu żywieniowego pozwalającego na „wyciszenie” stanu zapalnego jelit i odżywanie wspomagające regenerację i powrót do zdrowia.