Dieta przeciwzapalna - jak wzmocnić organizm dziecka?
Dieta przeciwzapalna dziecka – jak powinna wyglądać?
Dieta przeciwzapalna decyduje czy stan zapalny będzie chwilową niedyspozycją, czy stanie się początkiem poważnej, przewlekłej a często nieuleczalnej choroby.
Wszystkie choroby mają swój początek w stanie zapalnym. Zlekceważony stan zapalny może stać się źródłem poważnych problemów zdrowotnych. Stan zapalny organizmu przyczynia się do takich niebezpiecznych chorób jak: reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zapalne jelit, astma, alergia, choroby serca, nowotwory a przede wszystkim cukrzyca, na którą cierpi już coraz więcej dzieci.
Zdrowie nasze i naszych dzieci jest w naszych rękach
Jeśli martwi cię odporność twojego dziecka, ciągłe katary i przeziębienia, już dziś możesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które zapoczątkują wzrost odporności i złagodzą stan zapalny organizmu. Dla organizmu najważniejsze jest zasilanie = odżywianie. To słaby, niedokarmiony organizm podatny jest na wszystkie możliwe choroby. Nieważne czy dziecko jest już chorowite, czy chcemy tylko działać prewencyjnie - dieta przeciwzapalna to remedium w każdej sytuacji.
Dieta przeciwzapalna to wzrost odporności organizmu, spadek zachorowań na przeziębienia, mniej katarów i kaszlu u dzieci.
Dieta przeciwzapalna dziecka składa się wyłącznie z produktów nieprzetworzonych. Nie wszystkie mamy wiedzą, że każdy produkt przetworzony przygotowywany jest na bazie prozapalnych tłuszczów trans. Tłuszcze trans są tanie i mają długi okres przydatności do spożycia, stąd musimy zdawać sobie sprawę, że jeśli kupujemy jakikolwiek gotowy produkt, tym samym podajemy dziecku prozapalne tłuszcze trans. Instytut Żywienia i Żywności informuje, iż nie ma bezpiecznej dawki tych tłuszczów w diecie. Więc jeśli dziecko na śniadanie zje słodką bułkę, na przekąskę batonik, a na podwieczorek ciasteczko lub fast food to ilość spożytych tłuszczów trans jest ogromna. Dodatkowo w diecie dziecka brakuje przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, które znajdują się w tłustych rybach, oleju lnianym i orzechach.
SKĄD SIĘ BIORĄ ALERGIE?
Stany zapalne jelit mogą być przyczyną alergii pokarmowych, nietolerancji białka mleka czy pszenicy. Są one domeną nie tylko dorosłych, ale również dzieci, a nawet noworodków i mogą przybierać postać ostrą lub przewlekłą.
Dzieci cierpiące na stany zapalne jelit mają znacznie słabsza kondycję fizyczną niż ich rówieśnicy, są ospałe, zmęczone, skarżą się na powracający ból. Aby ustrzec swoją rodzinę przed rozwijającym się stanem zapalnym, najlepiej całkowicie zrezygnować z tłuszczów trans, a także unikać węglowodanów rafinowanych, takich jak rafinowana mąka, cukier czy pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym.
Jak powinno wyglądać menu na diecie przeciwzapalnej?
- Spożywamy jedynie produkty nieprzetworzone, tylko tak możemy wyeliminować z diety dziecka prozapalne tłuszcze trans.
- Wprowadzamy kwasy tłuszczowe Omega-3, które znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach (najlepiej dziko hodowanych). Omege-3 znajdziemy również w siemieniu lnianym, nasionach konopi i orzechach.
- Wprowadzamy zdrowe tłuszcze tj. oliwa z oliwek, olej lniany, masło, tłuszcz kokosowy, tłuszcz gęsi, tłuszcz kaczy, awokado, oleju z nasion konopi i oleju z orzechów włoskich.
- Podajemy w każdej postaci warzywa, które dzięki zawartości witamin i minerałów działają przeciwzapalnie. Szczególnie potrzebne są warzywa:
- cebula,
- czosnek,
- papryka
- zielone warzywa liściaste, ponieważ zawarte w nich duże ilości karotenoidów, witaminy K i E, zwiększają ochronę przed stanami zapalnymi. Jednym z najsilniejszych produktów przeciwzapalnych jest papryka oraz wszystkie przyprawy z niej zrobione, np. pieprz cayenne.
- Warto do diety włączyć zioła tj. kurkuma, oregano, rozmaryn, imbir.
Prawidłowa dieta to gwarancja zdrowia. Należy zrobić wszystko, aby uchronić dziecko przed koniecznością zażywania silnych leków, ponieważ nigdy nie są one obojętne dla zdrowia i na długo osłabiają i wyjaławiają młodziutki organizm.
Sprawdź także: