Badanie na Nietolerancję Pokarmową

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Najnowsze osiągnięcia naukowe dostarczają nam coraz więcej wiedzy pomiędzy samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami.

Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm „nie lubi”. Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.

nietolerancje pokarmowe dietetyk Wrocław jasmed


Kiedy mogą pojawić się objawy na nietolerowane produkty?

Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do dwóch, trzech dni – więc bardzo trudno je powiązać z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, ale także z innymi długotrwałymi dolegliwościami. Dobrze, więc byłoby zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważna jest identyfikacja nietolerowanych pokarmów.


“ Sprawdź co Ci szkodzi i żyj bez dolegliwości


Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

  • problemy ze strony układu oddechowego: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • problemy ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, otyłość, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki
  • problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywa, egzema
  • problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
  • problemy reumatologiczne: bóle mięśni, osłabienie i inne jak migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymać się tygodniami np. mleko czy chleb spożyty jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później. Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych przypadkach może być reakcją systemu immunologicznego. W wielu przypadkach nietolerancji towarzyszy nieprawidłowa działalność odpornościowa na konkretny pokarm.


nie ma trwałych uczuleń – są tylko trwałe nawyki, które trudno nam zmienić


Test na nietolerancje pokarmowe

Do tego celu służy test Food Detective ™, który z pomocą próbki krwi wykrywa pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Pomimo że Nietolerancji pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przewlekłych zaburzeń, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, jest mało prawdopodobne ażeby nietolerancja pokarmów stanowiła bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. Jeżeli Food Detective ™ test wykaże podwyższone stężenie przeciwciał IgG przeciwko konkretnemu pokarmowi, zaleca się wyeliminować go całkowicie z diety i zastąpić innym z tej grupy, na co najmniej 3 miesiące. W ten sposób obciążany z nagromadzonych kompleksów organizm, zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancje wielu pokarmów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Produkty objęte testem Food Detective

czytaj więcej
  • owies
  • pszenica
  • ryż
  • kukurydza
  • żyto
  • pszenica Durum
  • gluten
  • migdały
  • orzech brazylijski
  • orzeszki cashew/nerkowiec
  • herbata
  • orzech włoski
  • mieszanina ryb białych
  • mieszanina ryb słodkowodnych
  • tuńczyk
  • mieszanina skorupiaków
  • brokuły
  • kapusta
  • mleko krowie
  • pełne jajo
  • kurczak
  • jagnięcina
  • wołowina
  • wieprzowina
  • por
  • ziemniak
  • seler
  • ogórek
  • papryka
  • mieszanina roślin strączkowych
  • grejpfrut
  • melony
  • orzeszki ziemne
  • ziarna soi
  • marchew
  • kakao
  • jabłko
  • czarna porzeczka
  • oliwki
  • pomarańcza i cytryna
  • truskawka
  • pomidor
  • imbir
  • czosnek
  • grzyby
  • drożdże

Co należy zrobić po wykonaniu testu?

Po wykonaniu testu otrzymują Państwo opis wyników wraz z wskazówkami dietetyka dotyczące modyfikacji diety pod kątem nietolerancji pokarmowej. Zalecenia dotyczące zmian w sposobie odżywiania zawierać będą listę składników, na które organizm zareagował najsilniej i w badanej próbce krwi wydzieliła się największa liczba przeciwciał IgG. Oznacza to, że te produkt należy całkowicie wykluczyć z diety. Prawdopodobnie są przyczyną problemów zdrowotnych i powodują stan zapalny w organizmie. Aby „wyciszyć nietolerancję” i spowodowany nią stan zapalny, dostaną Państwo dokładny opis produktów, w których dany produkt występuje, jako element ukryty np. mleko w pieczywie, soja w czekoladzie czy herbatnikach. W przygotowanym opracowaniu znajdą również Państwo listę bezpiecznych zamienników w zastępstwie produktów nietolerowanych. Test bada ukryte nietolerancje na 59 produktów spożywczych, które mogą być powodem uporczywych i długotrwałych cierpień.

Jeśli chcesz w prawidłowy sposób wykonać test na nietolerancje pokarmowe to zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą>>

Umów się na wykonanie testu w naszym gabinecie dietetycznym – kontakt


PRZECZYTAJ JESZCZE:

Nietolerancja pokarmowa w nadwadze i otyłości