Witamina D w diecie

Choroba jako konsekwencja błędów dietetycznych

Nie od dziś wiadomo że to co jemy ma wpływ na wszystko co się dzieje z naszym organizmem. Wiemy, ale to lekceważymy. Coraz większy wysiłek wkładamy w zdobywanie zdrowej żywności (jajka od szczęśliwych kur, warzywa od zaprzyjaźnionego rolnika, żywność organiczna i ekologiczna) ale nie zauważamy zależności że jedno zdrowe jajko nie jest w stanie zrekompensować tego co serwujemy sobie na co dzień (pizza, batony, napoje gazowane i słodzone, hamburgery, słodziki, papierosy itd.) Nasz organizm nie jest w stanie budować zdrowych komórek bo nie ma z czego. A jesteśmy tak zdrowi jak zdrowa jest nasza pojedyncza komórka. Brak substratu do produkcji zdrowych komórek równa się choroba fizyczna i psychiczna. Chora komórka to stan zapalny na poziomie systemowym. Stan zapalny organizmu to spadek odporności, częsta nadwrażliwość, nietolerancja lub alergia pokarmowa. Szkodzi nam gluten, laktoza, fruktoza – tak częste nietolerancje powodują dalsze problemy związane z trawieniem i przyswajaniem. Źle trawimy = źle przyswajamy składniki odżywcze przez co zaczyna brakować substratów do produkcji serotoniny. Nie ma błędu w stwierdzeniu jelita – twój drugi mózg. Bez odpowiednich składników odżywczych jelita nie są w stanie wyprodukować serotoninę a wtedy już krok do depresji, stajemy się niespokojni, często chorujemy na ADHD, po urodzeniu dziecka mamy depresję porodową.

Witamina D w diecie.

Najczęstsze błędy dietetyczne w przypadku wielu chorób to brak witaminy D – badania wykazały że wiele osób z sezonowym zaburzeniem nastroju oraz cierpiących na depresje wykazuje w badaniach niski poziom witaminy D3. Odkryto również że u starszych osób niski poziom witaminy D3 koreluje nie tylko z depresją ale również z obniżoną sprawnością intelektualną. Badania wykazały znaczące złagodzenie depresji u osób suplementowanych witaminą D3. Witamina D3 ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego. Prekursorem witaminy D3 jest cholesterol, a do wytworzenia witaminy D3 przez naszą skórę nieodzowne jest słońce. Unikanie cholesterolu w diecie i słońca w lecie – to powód coraz częściej występującej depresji, otyłości, cukrzycy, nowotworów, fibromialgii, osteoporozy, chorób tarczycy, nadciśnienia. Witamina D jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dzięki jej właściwościom możemy leczyć reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu I, choroby tarczycy, choroba Leśniewskiego- Crohna, oraz stwardnienie rozsiane. Witamina D pomaga redukować insulinooporność dzięki czemu jest nieodzownym składnikiem w  zapobieganiu i zwalczaniu cukrzycy typu II, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry, przez co powinna być czynnikiem wspomagających leczenie łuszczycy. Zauważono, że witamina D3 może mieć działanie przeciwwirusoweprzeciwalergiczne i wzmacniające odporność. Przypuszcza się, że sama witamina D, która rozpuszczona w osoczu krąży po organizmie, posiada wiele nieodkrytych jeszcze funkcji, a leczenie witaminą D jako lekiem będzie możliwe w niedalekiej przyszłości. Na razie lekarze apelują, aby walczyć z niedoborem witaminy D, który w naszej strefie klimatycznej dotyczy większości dzieci i starszyzny. Obecnie niedobór witaminy D jest jedną z powszechnie uznawanych przyczyń bólów kości, stawów. Szczególnie narażenia na niski poziom witaminy D są osoby otyłe u których nadmierna rozbudowana tkanka tłuszczowa zatrzymuje witaminę D i nie pozwala jej swobodnie krążyć w organizmie. Obszerne badania naukowe wskazują równie silną zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a rakiem. Witamina D steruje procesem niszczenia starych, zużytych lub uszkodzonych komórek, może odciąć dopływ krwi do zmienionej tkanki we wczesnych stadiach nowotworu, pomaga zapobiegać przemieszczaniu się komórek rakowych czego konsekwencją są przerzuty.

Aby dać szansę organizmowi żeby budował zdrowe komórki musimy z pożywaniem dostarczać wszystko czego potrzebuje.

W jakich produktach znajduje się witamina D?

Produkt Zawartość Witaminy D
Węgorz świeżyŚledź w olejuDorsz świeżyGotowany/pieczony łosośGotowana/pieczona makrela

Ryba z puszki (tuńczyk, sardynka)

Żółtko jajka

30 (μg/100g)20,2 (μg/100g)1 (μg/100g)13,5 (μg/100g)3,8 (μg/100g)

5 (μg/100g)

1,35 (μg/100g)