Zdrowa dieta

Zdrowe paliwo dla organizmu.

Zdrowa dieta to nieodzowny element życia każdego zdrowego człowieka. Wśród zdrowych ludzi nie ma osób, które odżywiają się nieracjonalnie, które nie zwracają uwag na to, co jedzą i jak jedzą. Aby mieć siłę i energię do codziennych obowiązków musimy dostarczać najlepszego paliwa dla naszego organizmu. Tylko zbilansowana dieta, oparta na zdrowych tłuszczach, białkach i węglowodanach pozwoli uregulować poziom cukru we krwi, przez co unikamy zmęczenia, zdenerwowania, osłabienia i konieczność stosowania różnego rodzaju środków stymulujących (kawy, czekolady lub innych pobudzaczy, kiedy tracimy siłę).

Zdrowe nawyki żywieniowe.

Zdrowa dieta to różnorodność i umiarkowanie. Różnorodność jeśli chodzi o produkty, umiarkowanie jeśli chodzi o porcje. Potrawy zawierające dużą gęstość odżywczą (obfitość pod względem witamin i minerałów) sycą szybciej i dają energię na dłużej, stąd nie potrzeba zjadać tak dużych porcji. Pamiętajmy że nadmiary rodzą niedobory. Zdrowe nawyki żywieniowe to jedzenie 5 posiłków dziennie, pamiętanie o śniadaniu, picie dużej ilości czystej wody a przede wszystkim komponowanie dań ze zdrowych (złożonych) węglowodanów, najlepiej różnych w kolejnych dniach tygodnia, zdrowych białek (roślinnych i zwierzęcych) oraz zdrowych tłuszczy. Niby proste, jednak żyjąc w ciągłym niedoczasie nie mamy głowy do myślenia jakie zdrowe posiłki powinniśmy codziennie przyrządzać a to prowadzi co tego że za chwilę nie mamy siły na nic.

Zdrowa dieta

Zdrowa dieta to podstawa – sam zwrot jest wymowny – ZDROWA bo daje nam zdrowie. Pamiętajmy o tym. Pamiętajmy o tym że można się czuć dobrze, pełnym energii po posiłku, bez wzdęć zaparć i innych dolegliwości trawiennych. Nie jedzmy tego co nie służy organizmowi, jedzmy to po czym czujemy się dobrze. Najważniejszy jest nasz komfort życia, bez diety jest on nie do osiągnięcia.

Jeśli chcesz, aby Twoja dieta służyła Twojemu organizmowi, dawała mnóstwo energii, radości i siły w codziennym życiu – zapraszam na konsultacje dietetyczne i przygotowanie indywidualnego planu żywieniowego.