Zdrowo jesz - zdrowiejesz

ZDROWIEJ JESZ – ZDROWIEJESZ

E-DODATKI DO ŻWYNOŚCI JAKO CZĘSTY POWÓD LICZNYCH CHORÓB

Bez względu czy jesteś chory, czy zdrowy – ważne że musisz odżywiać się tak, aby nigdy nie zachorować lub żeby wspomóc organizm jeśli właśnie borykasz się z jakąkolwiek chorobą. Na pewno należy zacząć od tego, aby odróżnić od siebie dwa pojęcia odżywianie od jedzenia. Między tymi określeniami istnieje zasadnicza różnica.

Odżywianie to świadomy wybór zdrowych produktów spożywczych z których będziemy komponować nasze posiłki. No i tu zaczynają się sprawa komplikować – bo trudno kupić zdrową żywność nawet w ogromnym sklepie.

Na początku powinniśmy skupić się na tym, aby w naszym koszyku znalazły się produkty bez wszystkich e-dodatków. Na podstawie książki ”E213. Tabele dodatków i składników odżywczych. Czyli wiesz, co jesz. ” autora Billego Stathama możemy dowiedzieć się, jak duża ilość związków chemicznych została dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności. Mając na uwadze zdrowie warto poświęcić trochę czasu i nabrać wprawy w rozszyfrowaniu tajemniczych informacji zamieszczanych na opakowaniach. Składniki wymieniane są na etykietach w kolejności malejącej. Zasada jest prosta:

Im krótsza lista składników na etykiecie, tym mniej przetworzony produkt.

czytaj etykiety jasmed dietetyk lubin dietetyk wrocław

W skrócie podział e-składników według funkcji przy produkcji żywności wygląda następująco:

E100-E199 – BARWNIKI

E200-E299 – KONSERWANTY

E300-E399 – PRZECIWUTLENIACZE

E400-E499 – EMULGATORY, STABIZLIZATORY, ŚRDKI ZAGĘSZCZAJĄCE

E500-E599 – DODATKI O ZRÓŻNICOWANYM PRZEZNACZENIU

E600-E699 – WZMACNIACZE SMAKU

E700-E799 – ANTYBIOTYKI

E900-E1299 – DODATKI DO ZYWNOŚCI O RÓŻNYM ZASTOSOWANIU

E1300-E1400 – MODYFIKOWANE SKROBIE

Ważne jest również to że w jednym produkcie mogą znaleźć się różne e-składniki. Sprawa komplikuje się dodatkowo jeżeli w koszyku znajdują się różne produkty mniej lub bardziej przetworzone. Ich kumulacja nigdy nie jest zdrowa. Nie jest zdrowe nawet wtedy jeśli nie przekraczamy dziennej „normy”.

Problem jest bardziej złożony, ponieważ musimy uwzględnić fakt, iż produkt finalny składa się z szeregu różnych składników, do który poszczególni producenci z pewnością również użyli e-składników.

Według książki e – składniki możemy podzielić na:

  1. Uważany za bezpieczny – ZIELONY

  2. Podejrzany – ŻÓŁTY

  3. Niebezpieczny – CZERWONY

  4. Zalecana ostrożność – NIEBIESKI

Żaden e-dodatek nie należy uznawać za bezpieczny. W szczególności należy kontrolować dodatki oznaczone kolorem niebieskim, gdyż jest najwięcej w codziennej diecie.

Liste najbardziej popularnych e-składników opracowanych na podstawie tabel Stathama znajdziesz do pobrania tutaj. Warto mieć ją podczas zakupów i świadomie dokonywać wyborów żywieniowych.

Jeśli kontrolowanie, czytanie, obserwowanie i sprawdzanie małych literek na etykietach jest ponad nasze siły – jest jedno proste rozwiązanie – NIE KUPUJEMY PRODUTKÓW PRZETWORZONYCH.