Olej rybi - eliksir młodości
Zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3.
Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb posiadają właściwości niektórych leków, zmniejszając lepkość krwi, a zatem obniżając jej skłonność do tworzenia się zakrzepów. Zdrowa dieta musi zawierać Omega-3 należące do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których człowiek nie potrafi syntetyzować, a które naturalnie występują m.in. w:
- rybim tłuszczu,
- oleju lnianym,
- orzechach włoskich.
Olej rybny eliksir młodości
Wiele zawałów serca ma miejsce kiedy zakrzep utknie w zwężonej przez zmiany miażdżycowe tętnicy. Zbilansowana dieta uwzględniająca kwasy Omega-3 jest naturalnym lekarstwem zmniejszającym tendencję do powstawania zakrzepów, a więc pomaga uchronić się przed zawałem. Kwasy tłuszczowe Omega-3 występujące naturalnie w największym stężeniu przede wszystkim w tłustych rybach (łosoś, makrela, śledź, sardynki) powinny stanowić nieodłączny element zdrowej, zbilansowanej diety. Zdaniem dietetyków Omega-3 pozwalają:
- obniżyć całkowity poziom cholesterolu,
- zwiększając dobrą frakcję cholesterolu HDL,
- obniżając złą frakcję cholesterolu LDL.
Suplementacja kwasami Omega-3
Od kilkunastu lat prowadzi się badania nad skutecznością leczenia chorób skórnych przez suplementację kwasami Omega-3.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają zbawienny wpływ nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, są jednocześnie składnikiem wysoko aktywnej tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej i siatkówki. Uwzględnienie w jadłospisie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu porcję tłustej ryby to najlepsza i najzdrowsza dieta, mająca wpływ na poprawę nastroju, a także wpływająca na pracę całego układu nerwowego. Omega-3 wywierają również hamujący wpływ na tworzenie się tkanki tłuszczowej, aktywnie mobilizują jej rozpad skutecznie wspierając proces odchudzania. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy należy spożywać codziennie 1 g kwasów Omega-3 pochodzących z ryb, gdyż te z olejów roślinnych są znacznie mniej aktywne.
J. Sakwa – dietetyk Legnica, Wrocław