Ciasto bezglutenowe – Brownie
2015-07-10
Brownie bezglutenowe – przepis na dietetyczne ciasto bezglutenowe
Składniki:
- batat (słodki ziemniak do kupienia w Biedronce) – jeden duży lub dwa mniejsze (ok. 400 g)
- jajka – 2 duże
- olej kokosowy – 1/2 szklanki lub masło klarowane
- kakao – 1/2 szklanki – lub karob dla osób które nie mogą kakao
- cukier – 1/3 szklanki może być trzcinowy
- mąka kokosowa – 3 łyżki mogą być zmielone w młynku wiórki kokosowe ok. 100-150 gr
- ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki lub cukier waniliowy
- soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
Przepis na ciasto bez mąki
Batata obieramy, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z mokrymi składnikami (z jajkami i roztopionym tłuszczem kokosowym). W osobnej misce mieszamy suche składniki (cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę). Na końcu dodajemy mąkę kokosową lub zmielone wiórki kokosowe –dodajemy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto ma być gęste. Masę wylewamy do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), masa ma wypełniać ok. ½ -1/3 foremki. Wkładamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po otwarciu sprawdzamy patyczkiem i jak potrzeba wstawiamy jeszcze na 5-10 minut.
Dajemy ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniemy je z foremki. Gorące jeszcze brownie można polać roztopioną tabliczką gorzkiej czekolady i/lub wiórkami kokosowymi. Jeśli wolimy bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, możemy dodać więcej kakao. Wilgotność końcowego ciasta zależy bardzo od ilości mąki kokosowej, im jej więcej, tym ciasto bardziej suche.
Przeczytaj również artykuł: dieta bezglutenowa oraz dobre weglowodany.