Nadwrażliwość pokarmowa
To co smakuje, często Cię truje!
Alergia i nietolerancja to nie to samo.
Nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie, dlaczego z roku na rok wzrasta liczba osób cierpiących z powodu alergii i nietolerancji pokarmowej. Istnieje zasadnicza różnica pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową. W przypadku alergii prawidłowa diagnoza nie przysparza wielkiej trudności. Niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu mogą pojawić się takie objawy jak: rumień, obrzęk, trudności w oddychaniu. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Większą trudność w diagnozie przysparza nam nietolerancja pokarmowa. Dolegliwości, jakie pojawiają się po spożyciu nietolerowanego pokarmu często występują z dużym opóźnieniem, nawet kilkudniowym. Nietolerancja pokarmowa często rozwija się stopniowo. Bez wyraźnych symptomów choroby. Ciężko stwierdzić, że przyczyną np. częstych migrenowych bólów głowy jest nietolerancja drożdży, czy też wzdęcie i codzienne zmęczenie to efekt braku tolerancji na pomidora. Według badań British Allergy Foundation około 45% populacji może odczuwać różnego rodzaju dolegliwości z powodu niezdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej. Dlatego warto zastanowić się czy dolegliwości, z którymi borykamy się, na co dzień nie wynikają z braku tolerancji na określone produkty w naszej diecie.
Nadwrażliwość pokarmowa – objawy
O nietolerancji mogą świadczyć różnorodne objawy chorobowe:
- problemy oddechowe: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma,
- problemy ze strony układu pokarmowego: wymioty, wzdęcia,biegunka, zatrzymywanie wody, nudności, kolka, problemy z utrzymaniem masy ciała, zespół drażliwego jelita (IBS), zapalenie jelit,
- problemy ze strony układu nerwowego: migrena, ból głowy,depresja, lęk, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, brak koncentracji, bezsenność,
- problemy dermatologiczne: atopowe zapalenie skóry, wypryski,swędzenie skóry i inne wysypki, trądzik, łuszczyca, suchość skóry,
- problemy mięśniowo-szkieletowe: zapalenie stawów, bóle stawów,bóle mięśni, osłabienie.
Test na nadwrażliwość pokarmową
Istnieje podejrzenie, że stosowany dotychczas sposób odżywiania może być powodem w/w schorzeń. Najskuteczniejszym i najszybszym sposobem, aby się o tym przekonać, będzie test na nietolerancje pokarmową (IgG-zależną). Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z jadłospisu produkty nietolerowane. Łatwą i bezbolesną diagnozę mającą na celu identyfikację produktów stwarzających problem można wykonać za pomocą testu Food Detective Professional.
Food Detective Professional to wiarygodny test pokazujący jakie potrawy Ci szkodzą
Test Food Detective jest testem łatwym i bezbolesnym. Za pomocą próbki krwi wykrywa pokarmy powodujące nietolerancje (nadprodukcję przeciwciał klasy IgG). Są to przeciwciała, które z fragmentami spożywanych pokarmów (antygenów pokarmowych) mogą tworzyć kompleksy immunologiczne (immunotoksyny) i wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Powoduje to uciążliwe i przewlekłe dolegliwości. Test Food Detective Professional można wykonać w Poradni Dietetycznej dla osób dorosłych i dzieci JASMED we Wrocławiu, Legnicy,Lubinie oraz w Oleśnicy.
Interpretacja wyników przez Dietetyka
Wykonując test na nietolerancje pokarmowe otrzymują Państwo opis wyników wraz z wskazówkami Pani dietetyk dotyczącymi modyfikacji diety pod kątem nietolerancji pokarmowej. Zalecenia dotyczące zmian w sposobie odżywiania zawierać będą listę składników, na które organizm zareagował najsilniej i w badanej próbce krwi wydzieliła się największa liczba przeciwciał IgG. Oznacza to, że te produkt należy całkowicie wykluczyć z diety. Prawdopodobnie są one przyczyną problemów zdrowotnych i powodują stan zapalny w organizmie. Aby „wyciszyć nietolerancję” i spowodowany nim stan zapalny, dostaną Państwo dokładny opis produktów, w których dany produkt występuje, jako element ukryty np. mleko w pieczywie, soja w czekoladzie czy herbatnikach. W przygotowanym opracowaniu znajdą również Państwo listę bezpiecznych zamienników w zastępstwie produktów nietolerowanych. Test bada ukryte nietolerancje na 59 produktów spożywczych, które mogą być powodem uporczywych i długotrwałych cierpień.