Dieta przeciwzapalna dziecka składa się wyłącznie z produktów nieprzetworzonych. Nie wszystkie mamy wiedzą, że każdy produkt przetworzony przygotowywany jest na bazie prozapalnych tłuszczów trans. Tłuszcze trans są tanie i mają długi okres przydatności do spożycia, stąd musimy zdawać sobie sprawę, że jeśli kupujemy jakikolwiek gotowy produkt, tym samym podajemy dziecku prozapalne tłuszcze trans. Instytut Żywienia i Żywności informuje, iż nie ma bezpiecznej dawki tych tłuszczów w diecie.
W diecie zachodniej znaczna ilość codziennie przyjmowanych kalorii pochodzi albo z cukru albo z syropu glukozowo-fruktozowego produkowanego z kukurydzy. Oba składają się z dwóch prostych cukrów … glukozy i fruktozy. badania wskazują że, nadmierne spożycie fruktozy może być główną siłą napędową wielu z najpoważniejszych chorób naszych czasów , w tym: otyłości, nadwgi, cukrzycy typu II, choroby serca, a nawet raka. W profilaktyce najważniejsza jest dieta, najlepiej opracowana przez profesjonalnego dietetyka.
Ponadto powszechne w naszej diecie niedobory magnezu, cynku, witamin, a także kwasów omega-6 i omega-3 są mało lub wcale nieaktywne. Przeciwnicy spożywania tłuszczów zwierzęcych pomijają fakt, że przy spożyciu masła czy smalcu wzrasta poziom zarówno złego LDL, jak też dobrego HDL cholesterolu. Podczas gdy przy spożyciu sztucznych izomerów trans, czyli margaryn, wzrasta poziom złego LDL i maleje poziom dobrego HDL cholesterolu.
Ryby są bogate w białka o wysokiej jakości oraz kwasy Omega-3 potrzebę do pracy mózgu, serca i wielu innych częściach ciała. Tłuszcze Omega-3 zawarte w rybach, mają dobry wpływ na serce, wzrok, mogą powstrzymywać rozwój komórek tłuszczowych – przez co pomagają nam stać się szczuplejszym. Ich najważniejsza rola to działanie na mózg, intelekt i psychikę. Kto ma niskie wartości tłuszczów Omega-3 często cgrozi mu utrata pamięci, choroba Alzheimera oraz Parkinsona. Gdy brakuje tłuszczów Omega-3, obniża się nastrój, czego dowiodły liczne badania nad depresjami.
Zbliżamy się do Świąt Bożego Narodzenia, dni stają się coraz krótsze i coraz chłodniejsze i nawet jak w ferworze codziennych zajęć nie odliczamy dni do Świąt, to otaczająca nas rzeczywistość wyraźnie przypomina nam o tym swoimi światełkami, figurkami, wystrojami i reklamami świątecznymi. Nie jest to zbyt dobry czas, aby utrzymać, a tym bardziej rozpocząć zmianę nawyków żywieniowych. Ze względu na zimną porę roku potrzebujemy odżywiać się w pokarmy bogate w energię, to dzięki nim nasi przodkowie przetrwali długie zimy, chociaż nie mieli centralnego ogrzewania i licznych supermarketów na każdym kroku.
W świetle aktualnej wiedzy spożycie zdrowych tłuszczów (np. olej lniany, oliwa z oliwek) wpływa korzystnie na zmniejszenie śmiertelności poprzez obniżenie stężenia frakcji cholesterolu o małej gęstości w surowicy, poprawę funkcji śródbłonka, działa antyagregacyjnie i zmniejsza ryzyko migotania komór. Poprawa stanu śródbłonka naczyń skutkuje rzadszymi infekcjami (prawidłowa budowa błon śluzowych układu oddechowego) prawidłową budową skóry (odpowiedni stopień nawilżenia, skóra elastyczna i miękka w dotyku), brakiem zmarszczek, zmniejszają się objawy alergii.