Odpowiednia wielkość posiłków Prawidłowa ilość posiłków w ciągu dnia. Ze względu na budowę naszego układu pokarmowego, nie mamy miejsca na długie trawienie i magazynowanie/gromadzenie zapasów. Wszystko co zjemy w nadmiarze, a tak jest gdy jadamy rzadko, zostaje tylko w niewielkim stopniu zużytkowane na bieżące potrzeby organizmu. Niestety. Całą resztę spożytego posiłku organizm musi „jakoś” zagospodarować. […]
Nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie, dlaczego z roku na rok wzrasta liczba osób cierpiących z powodu alergii i nietolerancji pokarmowej.
Wiele różnych dolegliwości spowodowane jest nieprawidłową pracą jelita cienkiego i grubego. Powodem większości z nich są niewłaściwe nawyki żywieniowe i/lub nadmierne rozmnożenie się niekorzystnych drobnoustrojów w jelitach.
Rocznie spożywamy około tony żywności a wraz z nią od 5 do 8 kilogramów substancji obcych z którymi organizm musi sobie „jakoś” poradzić. No właśnie – poradzić, tylko jak?
Cholesterol zwykle budzi wiele kontrowersji, które w gąszczu wykluczających się informacji są tylko potęgowane. Od kilkunastu lat próbujemy za każdą cenę obniżyć jego poziom żeby powstrzymać choroby układu krążenia i serca.
Żaden narząd w organizmie nie działa w oderwaniu od innych, szczególnie dotyczy to gruczołu tarczowego. Aby leczyć choroby tarczycy biorąc pod uwagę cały organizm, należy bezwzględnie pamiętać o diecie i stylu życia w przeciwnym razie poziom hormonów tarczycy w badaniach będzie zawierał się w normie, jednak nasze samopoczucie będzie cały czas złe.